Свещеник от един от  най-старите християнски манастири в света отправя поздрав на суриански на събитието

...
Свещеник от един от  най-старите християнски манастири в света отправя поздрав на суриански на събитието
Коментари Харесай

Пословици и поговорки на 25 езика в Пловдив

Свещеник от един от  най-старите християнски манастири в света отправя поздрав на суриански на събитието на Българско-турския книжовен клуб

Пословици и поговорки на 25 езика ще прозвучат на 21 февруари в Културен център „ Тракарт “. Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на другите общности в града, възпитаници от езикови гимназии ще се включат в честването на Международния ден на майчиния език.

Това е петото издание на събитието, което обичайно се провежда от Българско-турския книжовен клуб и е част от Културния календар на Пловдив.

„ Предавани от потомство на потомство, доста от пословиците и поговорките се срещат в другите езици, носейки сходно обръщение. Тези крилати изрази – анонимни и осветени от опита на поколенията, са пример за бдителност и здрав смисъл “, стимулират избора си уредниците.

Екип на Българско-турския книжовен клуб потегля по стъпките на сурианите – първите християни, които приказват акцент на Исусовия – арамейски език, а за проповедите си употребяват класическия му вид. Екипът прави 10-минутен филм в региона Мардин в Югоизточна Турция, където са останали към 5000 живи носители на този език. Той ще бъде излъчен по време на събитието, а феновете ще имат неповторимия късмет да чуят поздрава на отец Габриел от един от най-старите християнски манастири в света – „Дейрул Зафаран“ – на суриански.

Сред участниците в събитието ще бъдат девойки и момчета, чийто език е жестомимиката.

Емоционален край на вечерта ще сложат звездните реализатори от последното издание на музикалното риалити „ Гласът на България “ – Сонай Юсеин и Атанаска Тенева. Заедно с участниците те ще изпълнят незабравимия шлагер на Майкъл Джексън „ Heal The World “.

Началото на събитието в Културен център „ Тракарт “ е в 18 часа на 21 февруари.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР